Er zijn vele zaken waar je op moet letten bij het aanschaffen en onderhouden van fietskleding. Het moet vanzelfsprekend goed passen, geschikt zijn voor het weer en seizoen en door het goed te onderhouden, gaat het veel langer mee. Op deze pagina vind je advies over de materialen, eigenschappen, maten, onderhoud en hoe je je het beste kunt kleden.

Een aantal zaken waar je op moet letten bij de aanschaf van fietskleding, zowel voor mannen als vrouwen, zijn:

  • Platte naden (Flatlock stitching): platte naden voorkomen irritatie. Dit is vooral van belang wanneer je lang of vaak fietst. Tijdens korte ritten zal het minder snel gaan irriteren.
  • De zeem: dit is deels persoonlijk, wat de één een goede zeem vindt, vindt de ander niet. Een goede dikke en stevige zeem zorgt ervoor dat je gedurende de gehele rit comfortabel zit.
  • Bretels: een fietsbroek met bretels zakt niet af en bedekt en beschermt de onderrug tegen kou, wind en regen. Een broek zonder bretels is handig wanneer je binnen fietst.
  • Materiaal: de meeste fietskleding wordt van synthetische vezels gemaakt, die over het algemeen betere eigenschappen hebben dan natuurlijke. Toch zit er wel verschil in. Voor lange ritten moet je goed ventilerende en vocht afvoerende kleding hebben waardoor je geen irritatie krijgt of het koud krijgt door zweet. Tegenwoordig ontwikkelen vele fabrikanten nieuwe vezels met specifieke kenmerken om de producten nog meer te verbeteren.
  • Functionaliteiten zoals een rits en achterzakken: achterzakken zijn handig tijdens lange ritten waarbij u meer meeneemt, maar ook voor een telefoon of sleutels. De lengte van de rits is meestal een persoonlijke voorkeur maar een lange rits betekend dat je het shirt of jack eenvoudig uit kunt doen.
  • Elastische boord- en mouwgrippers: vele shirts zijn hier inmiddels van voorzien, het zorgt ervoor dat je shirt niet omhoog gaat schuiven.
  • Pasvorm: er zijn diverse pasvormen. Strak gevormd en zo aangesloten aan het lichaam mogelijk voor zo min mogelijk weerstand, regular is niet te strak en niet te los en loose fit is een wijdvallend model.
  • Reflecterende strepen: handig wanneer je in het donker of in de schemer fietst, in combinatie met goede verlichting. Maar ook overdag kan het ervoor zorgen dat een auto je sneller ziet door de reflectie.

Materiaalkeuze

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen. De meest voorkomende materialen worden hieronder nader toegelicht.

  • Polyester: dit is de meest gebruikte stof in sportkleding. Polyester is een synthetische vezel die zeer elastisch is, meer elastisch dan polyamide, en dit zorgt ervoor dat de stof goed zijn vorm behoudt. Polyester neemt bijna geen vocht op, wat het zo geschikt maakt om in sportkleding te gebruiken. Daarnaast kan polyester ook goed tegen zonlicht. De stof zal niet verbleken en blijft langdurig mooi.
  • Polyamide: deze stof is iets sterker dan polyester en het slijt nog minder snel. Polyamide is ook wel bekend onder de (merk)naam nylon en net als polyester is het erg elastisch en het kreukt nauwelijks. Polyamide kan niet zo goed tegen de zon, de stof verbleekt of wordt geel, als polyester. Ook neemt de sterkte van de vezel af door langdurig zonlicht. Hang je kleding dus uit de zon buiten te drogen.
  • Elasthaan (spandex): dit is een synthetische vezel die vaak aan kleding wordt toegevoegd om de ‘stretch’ of de rekbaarheid te vergroten. Elasthaan is ook wel bekend onder de merknaam Lycra. Het is zeer rekbaar wat ervoor zorgt, dat de kleding waar het aan toe wordt gevoegd, beter past en langer in model blijft. Elasthaan kan zeer goed tegen zonlicht. Van lycra zijn diverse varianten, waaronder de Coolmax Lycra. Deze stof houdt je onder alle omstandigheden koel en droog. Ideaal om te dragen tijdens warme temperaturen.
  • Wol: dit wordt eigenlijk niet meer gebruikt in normale sportkleding, maar er zijn wel een aantal retroshirts die nog van wol zijn gemaakt. Wol is een sterke, dierlijke vezel die goed isoleert tegen de kou. Wol kan erg veel vocht opnemen, zonder nat aan te voelen en het is zeer elastisch. Een nadeel van wol is dat het snel pluist en moeilijk te wassen is. Wanneer wol echt nat wordt, wordt de stof zwaar en kan deze iets uitrekken, waardoor de isolerende eigenschappen ook minimaal zijn.

Sommige fabrikanten ontwikkelen hun eigen materialen en specifieke materiaalkenmerken. De meeste zijn erop gericht de ventilatie en vochtafvoer te verbeteren. Castelli is misschien wel de meest bekende en dan met name de Prosecco stof. Deze is in 3 varianten terug te vinden in de wielerkleding.

  • Prosecco: dit is een behandeling waarbij de stof hydrofiel wordt gemaakt. Het vocht verspreidt zich over een groot oppervlak in plaats van in de stof te trekken. Hierdoor verdampt het sneller.
  • Prosecco 3d: een 3 dimensionale stof die een hydrofiele behandeling heeft gehad. Door deze behandeling wordt de verdamping in de het shirt versnelt. Door de 3d techniek blijft de huid droog en voelt de laag op de huid ook droog aan. De buitenste laag voert het vocht af, hierdoor blijft het shirt in vele omstandigheden lang droog en comfortabel aanvoelen.
  • Prosecco Strada: aan deze stof is een zogenaamde gecontroleerde stretch toegevoegd. Hierdoor behoudt de kleding langdurig de perfecte pasvorm.

Vele jacks en ook wielershirts met lange mouwen bieden daarnaast extra bescherming tegen wind en regen. Deze hebben of een voering of zijn niet luchtdoorlatend, wat ervoor zorgt dat de wind niet door je shirt heen waait. Ondanks dat ze niet luchtdoorlatend zijn, ventileren ze wel naar buiten, zodat je lichaamswarmte weg kan. Jacks een shirts kunnen waterdicht of waterproof zijn. Waterproof houdt in dat de eerste regen of lichte regen op het shirt of de jack blijft liggen, maar bij een zware regenbui gaat het er wel door heen. Waterdicht is letterlijk dicht; hier kan geen water door heen, ook de naden zijn behandeld zodat deze niet lekken.

Meer fietskleding vind je bij:

TriathlonWorld

The Pack