HOE GA JIJ MET JEZELF OM?
Je bent ambitieus in de sport. Doet regelmatig een hardloop- of triatlonevenement mee en wil daar het beste van jezelf laten zien. Je bent fanatiek in training, doet fanatiek aan intervaltrainingen en vol moraal de lange duurtrainingen. Maar heb je ooit nagedacht over hoe je buitenom de training met jezelf om gaat?
De reden dat van deze vraag is de volgende: in de hardloop- en triatlonwereld in het bijzonder zie je regelmatig mensen die niet goed om zichzelf denken. Hiermee doe je jezelf behoorlijk tekort.
De kortste klap: Kleed je gelijk even om! Bij het hardlopen en de triatlons lopen atleten na anderhalf- tot twee uur nog steeds in de natte en bezwete kleding. Dit is het perfecte recept om ziek of verkouden te worden. Na een inspanning zoals een (zware) wedstrijd of training heb je jouw lichaam een klein beetje afgebroken en is de weerstand wat minder. Blijf je dan lang in natte kleding lopen, dan wordt dat alleen maar versterkt en pak je snel een verkoudheid op. Kortom: Even snel naar de auto droge kleren aan en daarna napraten over de wedstrijd of training.
Het herstel begint binnen 30 minuten na de inspanning. In de eerste 30 minuten schreeuwt jouw lichaam om energie. Jouw energievoorraad is leeg en in de eerste 30 minuten kun je die gelijk aanvullen. Pak daarom direct een hersteldrank. Doe je dat langer dan 30 minuten na de inspanning dan heeft het nog steeds nut, maar de efficiëntie hiervan is serieus veel minder. De gouden regel is hier: binnen 30 minuten een hersteldrankje en ongeveer een uur later een normale maaltijd. Dat hoeft geen biefstuk met aardappelen of pasta te zijn. Een bakje kwark met muesli voldoet ook, maar zorg er wel voor dat het een serieuze maaltijd is. Een boterham met kaas voldoet dus niet.
Wat ingewikkelder zijn de overbelastingsblessures, maar ook hier kun je zelf veel doen. Een heel groot deel van de overbelastingsblessures die ontstaan komen door uit de hand gelopen stijve spieren. Als je een spier hoog belast loopt hij vol met afvalstoffen. Normaal kan jouw spier dit wel afvoeren, maar soms met te veel belasting wordt dat lastig. Als dit zich opbouwt wordt een deel van de spier (dat zijn vaak strengen ofwel knopen) erg stijf waardoor de elasticiteit verminderd. Laat je dat te lang sluimeren, dan krijg je uiteindelijk last van de pees aan het eind van de spier. Denk hierbij aan achilles- of kniepezen. Wat kun je er dan zelf aan doen? Losmaken! Je kunt regelmatig langs de sportmasseur gaan, maar er zijn genoeg hulpmiddelen om hier zelf mee aan de slag te gaan. Denk bijvoorbeeld aan foamrollers of “theragun” apparaten. Zorg ervoor dat je om de dag even een kwartier tot twintig minuten neemt om jouw spieren los te maken en je kunt veel ellende voorkomen. Uiteraard geldt hiervoor dat er veel factoren mee kunnen spelen in overbelastingsblessures zoals coördinatieproblemen etc, maar op deze manier zorg je ervoor dat je minimaal risico op problemen hebt.
Het mooie hiervan? De kwaliteit van jouw volgende training zal een stuk hoger zijn omdat je door de bovenstaande punten veel beter hersteld bent. Je wordt er dus indirect ook een stuk sneller van!
Wil je meer advies?