Levert een schone ketting snelheidswinst op?

Een schone ketting levert tussen de 2 en 5% winst op. Dit kan dus oplopen tot zo’n 10 watt! De oorzaak zit in de frictie die vuil in je ketting oplevert. Een schone (en goed gesmeerde) ketting is dus de moeite waard!

Langere levensduur van je onderdelen

Naast het voordeel van ‘gratis’ watts, slijten je onderdelen ook veel minder snel. Je ketting gaat langer mee en daardoor ook je voorbladen en cassette. Daarbij komt dat regelmatig een nieuwe ketting monteren, nog minder slijtage oplevert aan je bladen en cassette. Met de huidige prijzen van die 2 onderdelen, is dit zeker het overwegen waard.

Hoe maak je een ketting schoon?

Er zijn grofweg 2 methoden om je ketting te reinigen. De eerste is als deze gewoon op je fiets blijft liggen en de 2e door demontage vand e ketting.

‘Ultrasonic cleaner’ of ontvetter

Kies je voor het demonteren, dan kan je gaan voor een ‘ultrasonic’ cleaner. Een goedkopere oplossing is om dit met een een ontvetter te doen. Petroleum in een bakje doet ook wonderen! Gebruik bij dit laatste een oude tandenborstel om de laatste restjes vuil weg te poetsen.

‘Chain scrubber’

De makkelijkste optie is het schoonmaken van de ketting en bijhorende onderdelen terwijl deze gewoon op de fiets zitten. Er zijn een paar tools die je kunnen helpen om ook op deze manier de ketting goed schoon te krijgen. Een ervan is een ‘chain scrubber’. Dit is een klein en niet al te kostbaar apparaat dat je over de ketting zet. Dankzij de borsteltjes wordt ontvetter goed over – en tussen – de ketting verdeeld en zo kun je door de ketting er doorheen te draaien veel vuil verwijderen. Haal de ketting zo’n twintig keer door het apparaat om het eerste grove vuil eraf te halen en vul het apparaatje vervolgens met schoon sop om de al schonere ketting nog beter schoon te maken.

Vergeet niet je ketting te smeren

Na het schoonmaken van je ketting is het belangrijk om overgebleven ontvetter goed van de ketting te verwijderen met water en een schone doek. Dit is nodig voor de volgende stap, namelijk het aanbrengen van chain wax of olie. Mocht er nog ontvetter zijn achtergebleven op de ketting, zal de wax of olie minder goed hechten. Sla deze laatste stap – het aanbrengen van druppels wax of olie – zeker niet over, want dit is belangrijk om de ketting soepel te laten draaien en te onderhouden.