Buiten fietsen is leuk, maar soms niet altijd mogelijk of handig. Daarom zijn wij fanatieke fietsers zo blij dat we sinds een aantal jaar het buitenfietsen zo goed kunnen simuleren met een smarttrainer en software als Zwift. Het was vorig jaar zelfs zo populair, dat er nergens meer een smarttrainer te krijgen was. Gelukkig zijn de voorraden inmiddels weer aangevuld en vind je sommige smarttrainers zelfs in de aanbieding (zie verderop).
Maar welke smarttrainer moet je nou kopen? Er zijn ontzettend veel merken en modellen op de markt en zelfs als je zeker weet dat je een ‘smart’ trainer wilt om virtueel te kunnen fietsen is de keuze nog ontzettend groot. Daarom zetten wij onze favoriete smarttrainers voor jou op een rijtje.
Drie soorten indoortrainers
Hoewel de variaties gigantisch zijn, onderscheiden we grofweg drie type indoortrainers. Direct-drive trainers hebben een eigen cassette, waarop je jouw fiets zonder achterwiel monteert. Hiermee heb je direct contact met de weerstand-unit. Over het algemeen is de direct-drive trainer de duurste optie, maar ze zijn eveneens het meest accuraat en kunnen de grootste weerstand (ofwel virtuele stijgingspercentage) simuleren.
Wheel-on trainers worden aangedreven met je achterwiel, waarbij een kleine rol tegen je achterband wordt geduwd. De rol biedt weerstand door middel van een magneet- of vloeistofrem. Dit type is over het algemeen lichter dan de direct-drive trainer en daarmee makkelijker mee te nemen. Daar staat wel tegenover dat ze meer lawaai maken en minder accuraat zijn. Maar ze zijn tevens goedkoper, want je kunt al een smart wheel-on trainer vinden voor de helft van de prijs van een direct-drive trainer.
Rollerbanken zijn de meest basic trainers en vereisen tevens de meeste techniek om te gebruiken. De fiets wordt meestal niet vastgezet, maar staat los bovenop de drie rollen. De weerstand kan variëren van nagenoeg nul tot net zo veel als een direct-drive trainer. Ze zijn ook heel geschikt om je traptechniek te verbeteren.
Wat is een Smart Trainer?
Een smart trainer is anders dan een model waarbij de weerstand elektronisch of handmatig wordt ingesteld. “Smart” betekent dat hij draadloos kan communiceren met een trainingsapp op je smartphone of met een virtuele fietsomgeving zoals Zwift. De software past dan zelf de weerstand aan. De populariteit van Zwift en andere apps heeft ervoor gezorgd dat de meeste indoortrainers tegenwoordig smart zijn. Een smarttrainer is duurder, maar de prijzen zijn de laatste jaren flink gedaald, waardoor je tegenwoordig al vanaf € 300 een smarttrainer kunt kopen.
Compatibiliteit: Met alle verschillende as-bevestigingen en framebreedtes die bijna jaarlijks worden aangepast, is het belangrijk om te checken of de trainer die je op het oog hebt ook geschikt is voor jouw fiets. Soms heb je extra adapters nodig – als je bijvoorbeeld een fiets met schijfremmen hebt – of een andere body om de juiste cassette te kunnen monteren in het geval van een direct-drive trainer. Bij sommige trainers zijn deze accessoires al inbegrepen, bij anderen moet je ze er los bij kopen.
Geluid: Hoewel de meeste fabrikanten best termen als “stil” en “zo goed als stil” mogen gebruiken om het geluidsniveau van hun trainers te omschrijven, zijn er meer factoren om rekening mee te houden. Zo kan de aandrijving van je fiets zelf ook veel geluid maken en bromt de ventilator die je mogelijk gebruikt ook behoorlijk wat decibellen uit.
Stabiliteit: Valpartijen zijn schaars met een indoortrainer, maar komen toch geregeld voor als je volle bak aan het sprinten bent tot je scheel kijkt, om die Zwift-wedstrijd te kunnen winnen. Over het algemeen genomen geldt dat hoe breder de basis van de trainer is, hoe stabieler hij staat. Veel trainers hebben ook instelbare poten, voor oneffen ondergrond.
Meer informatie? Dare2Ride